16.06.2009

DEDESİ TÜRK ÇIKTI

Almanya'da Ortaçağ'da asimile edilerek köklerinden koparılan Türklerin izine yalnızca Kilise kayıtlarından ulaşılabiliyor. Bunlardan birinin de Goethe olduğu ortaya çıktı.

Ünlü Alman şair Johann Wolfgang von Goethe'nin anne tarafından esir bir Türk'e dayandığı ortaya çıktı.



Araştırmacı-yazar Emine K. Arslaner'in köşesine taşıdığı Prof. Robert Sommer'in, “Familien Forschun und Vererbungslehre” (Secere Araştırmaları ve Soy Bilimi) kitabında ortaya attığı iddialara dayanarak, Goethe'nin Türk dedesi hakkında şu bilgileri aktarıyor;
“Soldan ailesinin geçmişi 14. yy'a kadar uzanıyor. Ailenin isim babası, haçlı seferleri sırasında Kont Lechmotir tarafından yakalanan bir Türk subayı; “Sadık Selim Sultan” dir. Cesareti ve heybeti sayesinde Kont Lechmotir'in gözüne giren “Sadik Selim Sultan” kısa zamanda önemli mevkilere yükselir. Bir rivayete göre Kont, Selim Sultan'ı 1305 yılında vaftiz ettirir ve ona “Johann Soltan” adını verir. Kont'un Sultan'a duyduğu sevgi o kadar büyüktür ki bu kadarla yetinmez ve ona bir Türk arması hediye eder. Soltan Rebecka Dohlerin'le evlenir ve bu evlilikten üç erkek çocuk dünyaya gelir. Bu aileden gelen bireylerin 19. yy'in sonlarına kadar Hessen eyaletinde de yaşadıkları bilinmektedir”.

Bir elinde kılıç, diğer elinde ok tutan sarıklı bir Türk slüeti bulunanan Kontun hediye ettiği armayı yayınlayan Arslaner, Nürnberg'de yasayan Türk tarihçi Latif Çelik ve Prof. Michael Heller'in konuyla ilgili verdiği bilgilerle kilisenin internet sitesinde konuyla ilgili yer alan ilginç bir detaya da köşesinde yer verdi.

Kaynak; haberkusagi.com