9.12.2007

Oktay Sinanoğlu Bursa konuşmasından Tarzanca üzerine

Türk Aynştanynı Prof.Dr.Oktay Sinanoğlu'nun Bursa konuşmasında yaptığı konuşmasının tarzanca ile ilgili olan bir kısımı.

BÖLÜM-1


BÖLÜM-2


Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu Kimdir?


1935 yılında doğdu. Adı; Oktay SİNANOĞLU.

1953 / 18 yaş: Atatürk tarafından 1928 yılında kurulmuş TED Yenişehir Lisesi'ni burslu olarak okudu ve birincilikle bitirdi. Okulun bursuyla kimya mühendisliği okumak üzere ABD'ye gitti.

1956 / 21 yaş: ABD Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley Kimya mühendisliği'ni birincilikle bitirdi.

1957 / 22 yaş: Massachusetts Institute of Technology 'yi ( MIT ) 8 ayda birincilikle bitirerek Yüksek kimya Mühendisi oldu.

1960 / 25 yaş: Yale Üniversitesinde yardımcı doçent olarak çalışmaya başladı.

1961 / 26 yaş: Atom ve moleküllerin çok elektronlu kuramı ile doçent ve 50 yıldır çözülemeyen bir matematik kuramını bilim dünyasına kazandırdı ve profesör ünvanını aldı. Bu unvan ile MODERN ÜNİVERSİTE TARİHİNİN VE YALE ÜNİVERSİTESİNİN TARİHİNİN EN GENÇ PROFESÖRÜ oldu.

--- ---

Prof. Dr. Oktay SİNANOĞLU, 25 Şubat 1935'de İtalya'nın Bari kentinde doğdu. Ortaöğrenimini burslu olarak okuduğu Ankara Yenişehir Lisesi(Bugünki TED Koleji)'ni birincilikle bitirerek tamamladı. Kimya Mühendisliği eğitimini ABD Kaliforniya Üniversitesi-Berkeley'de aldı ve burayı da birincilikle bitirdi. Ertesi yıl(22 yaşında) MIT(Massachusetts Institute of Technology)'den yüksek kimya mühendisliği derecesi aldı. Daha sonra tekrar Berkeley'e döndü ve zamanın ünlü kuantum kimyacılarından K. S. Pitzer ile yaptığı doktorasını iki yılda tamamladı. 1960'da ABD'nin en iyi üniversitelerinden biri olan Yale'de yardımcı profesör olarak göreve başladı. Bir süre Harward'da ziyaretçi profesör olarak görev yaptı. 26 yaşındayken Yale Üniversitesi tarafından "son 300 yılda batının en genç profesörü" olarak tanıtıldı. 1962'de Yale'de assosiye profesörlüğe terfi etti. Aynı yıl Türkiye'ye gelip Ortadoğu Teknik Üniversitesi'ni(ODTÜ) ziyaret etti. ODTÜ Mütevelli Heyeti tarafından sadece Oktay SİNANOĞLU'na mahsus olmak üzere "danışman profesör" unvanı verildi. Türkiye'de Kuramsal Kimya Bölümü'nü kurdu. Eğitim dilinin Türkçe olması için uzun uğraşlar verdi. 1963 yılında ise "Atom ve moleküllerin çok elektronlu kuramı" adıyla bilinen çalışmalarıyla Yale'de Kimya bölümüne profesör oldu. 1964'te yine Yale'de ikinci kürsüsüne, "Moleküler Biyoloji"ye profesör olarak atandı. 1966'da Tübitak Bilim Ödülü'nü, 1973'te Almanya'nın en önemli bilim ödülü olan Aleksander von Humboldt Bilim Ödülü'nü ilk kazanan kişi oldu. 1975 yılında Oktay SİNANOĞLU'na özel olarak, ilk ve tek "Türkiye Cumhuriyeti Profesörü" unvanı verildi. 1978'de TDK tarafından yayımlanan "Fiziksel Kimya Terimleri Sözlüğü"nü hazırladı.

Yaptığı bilimsel çalışmaların sonucunda, dünya genelinde pek çok üniversitede seminerler verdi, sayısız ödüller aldı, çeşitli önemli bilimsel kurullarda kurul üyesi, konuşmacı ve davetli olarak bulundu. Birkaç uluslar arası bilimsel derginin editörlüğünü ve danışma kurulu üyeliğini yaptı. Çeşitli ülkelerde iki kez nobele aday gösterildi. (www.turk-bilim.com)

Türkiye'de ise bilimin gelişmesine büyük destek ve katkı sağlayan Oktay SİNANOĞLU, farklı dönemlerde ODTÜ ve Boğaziçi üniversitelerinde danışman profesörlük ve kendisinin kurduğu ODTÜ Kuramsal Kimya Bölümü'nde fahri başkanlık yaptı. Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü'ndeki profesörlük görevinden yaş sınırında(67) emekli oldu. Yale'deki hayat boyu olan iki kürsülü profesörlük görevini "emeritus professor" unvanına çevirterek Türkiye'deki çalışmalarına yoğunlaştı. Şu anda da çeşitli ülkelerde bilimsel araştırmalarına devam etmekte olduğu biliniyor.