16.10.2009

Kazakistan'da Atatürk heykeli açılışı



Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, başkent Astana`da yaptırılan Atatürk heykelini açılışını yaparak, “Atatürk, Türk Milletinin yetiştirdiği en büyük liderdir” dedi. Törene Türkiye’den düşük seviyede katılım olması ise dikkat çekti.

Törende konuşan Nazarbayev, Kazak ve Türk milletlerinin ortak tarihi ve kültürel değerlere sahip olduğunu belirterek, Türk devleti ile Kazakistan devleti arasında sıcak bir ilişki bulunduğunu, aynı şekilde Kazak ve Türk halklarının birbirine karşı büyük sevgi beslediğini söyledi.

Esil(Yeşil) Nehri`nin kıyısına yaptırılan Atatürk heykelinin açılışına katılan Türkiye`nin Kazakistan Büyükelçisi Atilla Günay da Türk ve Kazak milletlerinin kardeşliğine dikkati çekerek, Atatürk`ün 1933 yılında dünyadaki dengelerin bir gün değişeceğini ve Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlığına kavuşacağını ifade ederek, bu günlere Türkiye Cumhuriyeti`nin hazır olması gerektiğini söylediğini, Türkiye`yi yönetenlerin de bu vasiyete riayet ettiğini belirtti. Açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz da katıldı.

TÜRKİYE'DEN HÜKÜMET ÜYESİ YOK...
Kazakistan Kültür Bakanlığı tarafından inşa edilen Atatürk Heykeli Kazak heykeltıraş Bakıtjan Abişev tarafından yapıldı. 4 metre 40 santimetre uzunluğunda ve 5,5 ton ağırlığındaki heykel için Türkiye’nin Astana Büyükelçiliği’nin yanındaki parkta yaklaşık yarım hektar yer tahsis edildi.

Açılışa Kazakistan en üst seviyede katılım gerçekleşmesine rağmen Türkiye’nin sadece Kültür Bakanlığı Müsteşarı ve Büyükelçilik seviyesinde temsil edilmesi dikkat çekti.

Kaynak; Haberiniz.com