2.03.2008

Avusturya'da cami yasağı

Avusturya'nın güneyindeki Kaernten Eyalet Meclisi, eyalet sınırları içinde ''cami ve minare inşa edilmesini yasaklayan bir yasayı'' kabul etti. Eyalet valisi ve aşırı sağcı Avusturya'nın Geleceği İttifakı (BZÖ) hareketinin kurucu lideri Jörg Haider, ''cami ve minare inşaatının, eyaletin tarihsel ve doğal mimarisini bozduğu için yasaklandığını'' öne sürdü.

Haider'in hazırlayarak eyalet meclisine sunduğu yasa tasarısına meclis üyesi Hristiyan Demokrat eğilimli Halk Partisi (ÖVP) olumlu oy verirken, Sosyal Demokrat Parti'nin (SPÖ) ise karşı oy kullandığı bildirildi.

Eyalet sınırları içinde cami ve minare inşa edilmesini yasaklayan yeni yasaya destek olan Hristiyan Demokrat eğilimli Halk Partisi'nin eyalet başkanı Josef Martinz, ''Yasaya olumlu oy vermelerine karşın yasada kimi değişikliklerin yapılması gerektiğine inandığını'' söyledi.

Aşırı sağcı vali Haider'in hazırladığı yasayı ''sabun köpüğüne'' benzeten Sosyal Demokrat Parti'nin (SPÖ) eyalet başkanı Gaby Schauning ise, ''Gerek yeni yasanın gerekse yasayla kurulması istenen özel inşaat komisyonunun din özgürlüğünü kısıtlayamayacağını'' kaydetti.

Kaynak: http://www.cnnturk.com/DUNYA/haber_d...haberID=427874
http://www.trt.net.tr/wwwtrt/hdevam.aspx?hid=195532&k=2