16.08.2007

Anadolu’da 3200 Yıllık Orta Asya mezarı

Türklerin Anadolu’daki 3 bin 200 yıl önceki izleri bulundu.

Kuzey Doğu Anadolu’da insan at ve köpeğin yanyana gömüldüğü binlerce yıllık bir mezarın ortaya çıkarılması Orta Asya ile Anadolu’nun bağlarının bilinenden de daha eski geçmişe dayandığını gösterdi. Doç. Alpaslan Ceylan, bulunan mezarın Anadolu tarihi açısından çok önemli olduğunu söyledi.

3200 yıllık bağ!..
Kuzey Doğu Anadolu’da insan at ve köpeğin yanyana gömüldüğü 3200 yıllık bir mezarın bulunması Orta Asya ile Anadolu bağlarının binlerce yıl öncesine dayandığını gösterdi

Anadolu’da ilk kez, insan, at ve köpeğin yan yana gömüldüğü bir mezar ortaya çıkarıldı. Kuzey Doğu Anadolu’da bulunan mezarın Anadolu ile Orta Asya’nın bağlarının binlerce yıl öncesine dayandığının en önemli bulgularından biri olduğuna dikkat çekildi. Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alpaslan Ceylan, “Türk Dünyası Yüzey Araştırmaları Projesi” kapsamında sürdürülen çalışmalar kapsamında Kuzey Doğu Anadolu’da ortaya çıkarılan insan, at ve köpeğin yer aldığı mezarın ilk belirlemelere göre MÖ 2-1 binli yıllara ait olduğunu anlattı. Mezarın kesin tarihini belirlemek için çalışmaların sürdüğünü kaydeden Doç. Dr. Ceylan, proje ekibinde yer alan antropologların da konuyla ilgili çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, “Bu mezar Anadolu tarihi açısından çok önemli” diye konuştu.

Kurgan geleneği
İnsan, at ve köpeğin aynı mezarda yer almasının Orta Asya geleneği olduğunu kaydeden Ceylan, bu tür mezarların Orta Asya ve Kırım bölgesinde çok sayıda bulunduğunu ifade etti.

Ceylan, “Anadolu’da bu tip bir mezar ilk defa ortaya çıkarıldı. Kaçak kazı yapanlar tarafından talan edilmeye çalışılan tarihi mezarlıklar arasında tespit ettiğimiz mezar, Orta Asya ile Anadolu’nun bağlarının binlerce yıl öncesine dayandığını gösteriyor. Bu mezar Türk kurgan geleneğini ile örtüşmekte” dedi.

Kaynak:
http://www.yenicaggazetesi.com.tr/newsdetail.asp?NewsID=4824

Atatürk de Anadolu'yu kırk asırlık Türk yurdu olarak tanımlamış ve "Bu memleket tarihte Türk'tü, halen Türk'tür ve ebediyen Türk olarak yaşayacaktır." demiştir. Altında Atatürk'ün imzası bulunan Türk Tezine göre de Anadolu’nun ilk yerli milleti Türklerdir, herhangi başka halk değil. Türklerin Anadolu'ya giriş tarihini 1072 olarak öğreten ve Anadolu'yu Rum veya Ermeni, Türkleri de işgalci göstermeye çalışan, Âttila İlhan'ın tanımlamasıyla "Komprador Aydın"lara; Oktay Sinanoğlu'nun tanımlamasıyla "Kontörlü Avrupa Düdükleri"ne duyrulur.