16.08.2007

İspanyol Futbol Takımı Deportivo ve Barbaros Hayreddin Paşa

İspanyol futbol takımı Deportivo La Coruna takımının “Türkler” lakabı almasının ve taraftarlarının maçlara Türk Bayraklarıyla katılmalarının sebebinin Barbaros Hayreddin Paşa'ya uzandığını biliyor muydunuz?


Barboros Hayreddin Paşa, Akdeniz’e hükmettiği sıralarda kendisine en büyük rakip olarak Avrupa'nın yarısına sahip, dünyanın en büyük hristiyan devleti olan İspanya ile bir çok savaşlar yapmaktaydı. O sırada İspanya’da yiğitliği ile ünlü Galicia bölgesinin delikanlıları, Barboros’a büyük destek vermişler. Bu işbirliğini içlerine sindiremeyen komşu kent Vigo’nun halkı ise La Coruna’ya Türklerle ortaklığa girmelerinden dolayı Türkler adını takmışlar. Bu ad sporda, özellikle de futbolda günümüzde büyük bir rekabete dönüşmüş. Buna karşılık, La Coruna halkı da Celta Vigo taraftarlarına Portekizlilere yakınlığı ve iyi ilişkileri nedeniyle Portekizli yakıştırması yapmışlar.

Celta ile Deportivo halkının bu rekabeti yüzyıllardır devam etmektedir. Celta Vigo’lular, Deportivo’lulara Türklere verdikleri destek nedeniyle; Deportivo’lular da Celta’lılara Portekiz’lilere yakınlıkları sebebiyle, "Hain" yakıştırması yapmaya devam etmektedirler.

İspanya’nın kuzeyinde Portekiz sınırına yakın Galicia bölgesinin bu iki şehrin insanı, söz konusu yakıştırmalardan son derece memnun. Vigo kentinin takımı Celta’da çok sayıda Portekiz taraftar derneği var. Buna karşılık La Coruna’nın takımı Deportivo’da Türk bayrağını göndere çekecek kadar ateşli Türk dernekleri kurulmuş. Bu yüzden Deportivo La Coruna’nın her oynadığı maçta sahaya asılmış çok sayıda Türk bayrağı görebilirsiniz. Celta’lı futbolseverler derbi maçlarda "Türkler dışarı" diye tezahürat yaparken, Deportivo’lular da "En büyük Türkiye" diyerek futbol takımlarını desteklemektedirler.